「真博士」同「假博士」的分別?|鍾劍華網誌|852郵報

2017-4-16 20:50

對某些人來說,文憑不能不買。但買了又如何?

我一向都不會迷信學歷,更經常痛斥那些打着學者專家知識分子旗號的擦鞋仔及走狗嘍囉。最近,我就再一次見識過有D人做到教授,在大學擔任行政高職有幾不堪。

不過,今次似乎真係見到「真博士」同「假博士」嘅分別係邊度。

不過諗真下,可能都與是否真博士無關。主要原因係當有啲人竟然要搵個假嘅資歷來招搖,這個人肯定已經係淺陋不堪。就算俾佢買到,都唔呃得好耐。

就如錢鍾書在「圍城」一書中很精彩的一段話,對於這類人:

「這一張文憑,仿佛有亞當、夏娃下身那片樹葉的功用,可以遮羞包醜;小小一方紙,能把一個人的空疏、寡陋、愚笨都掩蓋起來。自己沒有文憑,好像精神上赤條條的,沒有包裹。」

不過,就算俾你買到又如何?還不是一而再穿崩!

(圖片來源:蘋果日報)

所有博客及專欄文章只代表作者本人意見,並不代表本報立場。

http://www.post852.com/212602/%e3%80%8c%e7%9c%9f%e5%8d%9a%e5%a3%ab%e3%80%8d%e5%90%8c%e3%80%8c%e5%81%87%e5%8d%9a%e5%a3%ab%e3%80%8d%e7%9a%84%e5%88%86%e5%88%a5%ef%bc%9f/

Advertisements