[青山靶場] 駐港解放軍預告封場 杯靈雙渡或成絕響!? | 山雞 | Fitz • Get Moving

上面呢張通告,喺網上流傳咗幾日。通告內容,就係話屯門青山練靶場,屬於解放軍嘅軍事用地,平民百姓不得內進!

當時見到呢份通告,原本以為只係有關方面宣示一下主權,未必有咩實質行動。不過,根據傳媒報道,事情又唔係咁樂觀。

香港01》就引述解放軍回應,表示:

「已定於本月24日起清理軍事禁區內的非法耕種。青山靶場是駐軍軍事設施,屬法例列明的軍事禁區並受到保護。未經駐軍許可,任何人不得進入靶場,否則可經《簡易程序定罪》,可被處罰款5,000元及監禁兩年。駐軍提醒市民,靶場範圍經常有實彈射擊訓練及演習,地勢非常險要,市民不應擅闖禁區或作任何未獲授權活動。」

報道仲引述大律師嘅講法,話「明知並越過警告牌及鐵絲欄,就等於擅自進入禁區,即屬違法。而在禁區範圍內的耕種所得及一切財產,解放軍都有權處置。」

青山練靶場範圍甚廣。南起屯門小冷水,北到元朗上白泥

幾家傳媒嘅報道,亦同時指由4月24日開始,解放軍會清除練靶場嘅非法耕種。至於練靶場入口嘅大閘會唔會加強警戒,唔畀人入去?暫時又未有消息。

圖:阿寶@重行人生

幾十年以嚟,無論英軍以至解放軍時代,青山練靶場確實係軍事用地,間中都有操炮訓練。市民亦習以為常。朝朝七點,大家喺收音機都聽到有關公告。而山友亦知道幾時行,幾時避,軍民之間相安無事,完全體現到軍民同樂,軍隊不與民爭利嘅良好「傳統」。

圖: Fitz資料圖片

其實當年英軍仲會協助毅行者,甚至動用軍用直升機為市民打氣。中國人民解放軍以「人民子弟兵」自居,絕對唔應該差過英軍!希望有關方面好好考慮喺非訓練時段,開放練靶場畀市民行山。

如果唔係「杯靈雙渡」呢條經典行山考牌路線,就成為絕響!

部份資料來源:香港01

http://fitz.hk/sports/hiking/%E9%9D%92%E5%B1%B1%E9%9D%B6%E5%A0%B4-%E9%A7%90%E6%B8%AF%E8%A7%A3%E6%94%BE%E8%BB%8D%E9%A0%90%E5%91%8A%E5%B0%81%E5%A0%B4-%E6%9D%AF%E9%9D%88%E9%9B%99%E6%B8%A1%E6%88%96%E6%88%90%E7%B5%95%E9%9F%BF/

Advertisements