香港人,呢次跳海都唔掂

http://www.inmediahk.net/frontpage

短評「大灣區」與港人跳海

by 李綺玲 / Today, 11:34

最早公開講「大灣區」的應該係四月十七日《人民日報》海外版一篇叫《想上粵港澳大灣區的車?要快》嘅文章,文中特別提到梁振英「苦口婆心」叫香港人就範「上車」。[1]四月十九日,梁振英「率領行政會議非官守議員、策略發展委員會和經濟發展委員會委員考察粵港澳大灣區城市群的廣東省城市」,「隨行還有政務司司長張建宗、財政司司長陳茂波、政制及內地事務局局長譚志源、環境局局長黃錦星、創新及科技局局長楊偉雄、發展局局長馬紹祥。」[2]呢兩日,港共政權啲狗官繼續為「大灣區」宣傳:財政司司長陳茂波話「浸溫泉唔使去日本」,去恩平浸就得[3],「香港人可選擇到大灣區的城市居住或退休」[4]。政務司司長張建宗就話「大陸安居係港人生活一部份」[5]。

當然,所謂「大灣區」就同之前講嘅「發展大西北」、而家講緊嘅「一帶一路」性質相似,都係啲「如果做得成一早就做咗、如果做唔成點講都冇用」嘅事。好似香港同廣東合作,一早已經做咗;要搬去廣東住嘅香港人,一早已經搬咗,或者已經死埋;啲靠廣東「做廠」發財嘅香港人,一早就發咗財,甚至已經發完財走埋。咁重講「大灣區」嚟做乜呢?

如果孤立嚟睇政府嘅政策,你係唔會明白背後嘅動機;必須通盤咁睇、唔同政策夾埋嚟睇,你先睇到個big picture。我就估計係同人口換血最有關係,而且係透過清洗公屋裏面嘅草根階層達到目的;而利用香港人嘅民脂民膏扶持由新中國嚟嘅移民又一路做緊,已經唔係新鮮事物。 [6]。草根階層比起離地中產更有香港特色,而且佢哋走唔到,又佔住公屋,唔似離地中產有乜事可以一走了之。要消滅香港人同時又騰出公屋容納新中國人,點可以唔「斬草除根」針對公屋住戶呢?以下呢篇文就講出清洗公屋基層嘅具體做法,值得一讀:

「舊年11月初,本欄寫『辣招令樓價再升一成』,以中原城市指數計,目標升至158點。當時指數為143.49,加辣近半年樓市幾乎有升冇跌,最新公佈點數為152.77,升幅達6.47%。當然,如果計埋指數以外嘅新盤同公屋成交,樓市一早升超過一成,但本欄冇打算搬龍門。

可以肯定,只要冇宏觀大事發生,例如美韓核戰,又或聯儲局宣佈一次過加息一厘,本欄預言到價係遲早嘅事。

點解咁肯定?因為中資已經落疊天價投地,成為高樓價集團嘅一份子。香港政府絕對唔會推冧樓市,反而會配合:連番加辣削減二手供應,挾高樓價;即將進行申報嘅踢走公屋富戶政策,將會為樓市帶來新一輪購買力,確保他日中資落成賣樓時,樓價仍然高企。

最近兩個公屋王已經係先兆。沙田公屋顯徑邨賣500萬元;黃大仙竹園北邨綠表以306萬元成交。

非公屋用戶一般甚少會買返公屋,因為住宅地址本身有身份象徵。公屋雖然係特權,係人都想有間公屋,但始終住公屋代表基層,冇人會問你嗰間係咪天價公屋,只會客觀知你係住屋邨,唔係住開好難跨出一步去用天價買。

公屋本身嘅好處係實用,唔會有私樓嗰啲無無聊窗台或者發水面積,而且舊屋邨發展成熟。非物質嘅優勢,則係本身有親人住喺同一屋邨,方便湊細路。

但最大誘因應該係公屋富戶政策收緊,今年10月開始申報,唔合格要踢走,逼最後仍然保存購買力嘅人,即係公屋富戶投入市場。

公屋住戶個個月贏在起跑線,租金壓力超細,原本唔富,住落幾年都變富戶,遲早都會超標,床下底儲埋一大嚿錢,一係自己買,一係幫下一代畀首期,以免第時被趕走。

大家可能會問:炒到公屋咪好似股市炒到三四線股,樓市仲唔爆煲?公屋富戶隱藏大量財富,將會因政策而䆁放,幾單天價公屋成交令沉睡嘅富戶資金蘇醒,越近申報期越多顛價公屋成交,令香港樓市繼續『市底強、市面都強』。同一番話等市面轉弱先再講啦。」[7]

港共政權谷公屋富戶出嚟買私人樓,保障高價投地嘅中資幾年後嘅賣樓收益,其實都好有可能,一啲都唔值得奇怪。之所以中資高價投得地,唔係走資,而係因為佢哋知道外面唔知嘅嘢,例如政府政策,甚至佢哋根本就係喺背後制訂政策嘅人。

我真係驚香港啲樓可以再升多一倍,只要政策得宜,想揸乾香港人啲油水絕冇難度,反正香港人喺長期法西斯式管理之下,已經馴服到任何事情發生都唔會反抗,最多咪踎喺度喊,就係得咁多。

如果公屋富戶幾年後買唔起樓,咪「返大陸」囉。你一係買樓畀錢中資賺,一係移民海外或者「返大陸」共享「大灣區」嘅光榮,呢個似乎係香港人嘅終極選擇,我已經唔寄望可以喺政治上解決問題。香港人,係抵死嘅。

[1] 「香港能否搭好大灣區這班車?鑒於香港過往泛政治化、逢融合必反的傾向,不少人也表示了擔心。有香港媒體指出:反對派逢與內地合作必反,已到了走火入魔的地步……如果這次反對派再處處掣肘,香港勢必被徹底邊緣化,那才是最大的悲哀。香港特區行政長官梁振英曾經引述國家領導人的話呼籲港人珍惜發展機遇:“全世界都想搭上中國的發展列車,別人要排隊買票,而在‘一國兩制’下,港澳不用,國家還給你預留座位。”苦口婆心、掰開揉碎,肺腑之言,希望香港民眾能入耳入心,機不可失,時不再來,想上車,要快!」見2017年04月17日《人民日報》海外版。

[2] 《梁振英出席粵港澳大灣區座談會》,見2017年04月19日《香港政府新聞網》。

[3] 《陳茂波硬銷大灣區 「浸溫泉唔使去日本」 旅遊達人:係咪搞爛gag 》,見2017年04月24日《蘋果日報》。

[4] 《陳茂波:市民可移居大灣區城市》,見2017年04月23日《now新聞》。

[5] 「張建宗說,除了政治經濟以外,內地與香港在社會和民生事務上亦息息相關,現時在廣東省長期居住、工作及升學等的香港人已超過52萬人,兩地人文交往亦愈來愈頻密,而當中不少有趣變化,如過去20年,『過埠新娘』由超過九成的比例慢慢下降,至2016年,約有三分之一是『過埠新郎』。」見《多咗港女嫁大陸男 張建宗:大陸安居係港人生活一部份》,見2017年04月23日《蘋果日報》。當然,呢啲數字唔會話畀你知,嗰啲「港女」好可能喺不久之前其實只係新中國人。

[6] 「消息指當局訂出貧窮線後,計劃優先扶助來港不足七年、無法領綜援且要照顧子女的家庭,然後依次援助在職貧窮、有高齡及殘疾人士的家庭及清貧長者。」見《優先扶助新移民家庭》,2013年09月28日《太陽報》。

[7] 高明:《天價公屋的啟示》, 見2017年04月23日《蘋果日報》。

圖片說明:香港人,呢次跳海都唔掂。

http://www.inmediahk.net/node/1049058

Advertisements