「英雄輝」:最成功係點樣喺一個低潮爬返高,做返一個勝利者|852郵報

2017-4-29 11:33

香港足球代表隊首席門將葉鴻輝,近年與大陸球員鄭智之間的恩怨,甚至無視林鄭月娥參選特首期間到來探班,都被講成是政治話題。他在now新聞今日播出的專訪中稱:「自己希望都可以專心返係運動方面嘅,至於政治方面,其實呢啲都係人哋諗嘅啫」,「我做出嚟,人哋有乜諗法我控制唔到」,「即係無論點都好,一定有人認同有人唔認同,咁我覺得唔需要太過理會。」

對近年熱熾的政治風氣,有扯上體育界之勢,葉鴻輝就表示,對運動員影響不大。面對代表球隊東方龍獅,首次出戰亞冠盃分組賽就成績慘淡,他亦表示,最重要是尤其汲取作客的經驗。

葉鴻輝坦言,運動員生涯總有低潮:「當然唔會話係每次都係勝利者,咁當然都有機會係呢個失敗者,就算幾強嘅運動員都好」,「咁我覺得,唔可以話喺你唔順嘅時候放棄囉;反而最成功嘅就係,點樣喺一個低潮爬返高,做返一個勝利者。」

(原圖為now新聞截圖)

http://www.post852.com/214102/%e3%80%8c%e8%8b%b1%e9%9b%84%e8%bc%9d%e3%80%8d%ef%bc%9a%e6%9c%80%e6%88%90%e5%8a%9f%e4%bf%82%e9%bb%9e%e6%a8%a3%e5%96%ba%e4%b8%80%e5%80%8b%e4%bd%8e%e6%bd%ae%e7%88%ac%e8%bf%94%e9%ab%98%ef%bc%8c%e5%81%9a/

廣告