【大吉利士】港珠澳大橋不幸倒塌汽車墮海,保險賠唔賠?︱牧野佑介

【2017年05月26日 8:36 下午】【大吉利士】港珠澳大橋不幸倒塌汽車墮海,保險賠唔賠?︱牧野佑介


土木工程署究竟有無責,若日後通車後大橋倒塌,汽車墮海,人命財物損失,保險包唔包,責任邊個承擔?今次又同大家分享。

此事早於2013年發生,就於每件混凝土様本磚做壓力測試,已經有有涉案技術員以掩飾違規情況,但事件再要去到2015年初政府亦無通報,到了2017年5月由廉署調查才發現,呢個是否政府土木工程署責任定係承判商問題?筆者認為兩方都有責任,但最大責任一定是土木工程署,因為他們一定要定時監測,同時亦要及時評估,但事件發生至今已經四年,唔通為咗與中國同香港經濟效益,令人失去生命都要駁!689真心想笑就算!

到了重點,究竟保險包唔包,其實就要睇大橋通車前有否完成正常的檢測,當然不是目測,如果目測通過到,那同有長期病患者去投保一樣,只要中介人在申請書上寫,目測人客健康,行動敏捷,可食可飲,仲識跳噉就成功投保啦!

其實測試通過,就等同一般道路交通,必然承保,若真的遇上大橋倒塌,一定有其他近因,舉個例子,大橋係正常運作,不在於天災人禍下,跟一般道路使用者保險一樣,但要留意是在天氣惡劣就未必,因為第三者責任保去到極端天氣都一樣不包,所以要清楚這點。

其他內容會在香港花生「保險套」節目中分享!

節目主持"牧野佑介"

http://news.hkpeanut.com/archives/27017

Advertisements