林鄭上場後樓市即爆升之”香江無限輪迴” – Marie Kwan

信報論壇

最近個市比較靜,因為而家大家唔動手,睇定林鄭有冇動作先再後動,其實好多餘,因為佢根本完全冇辨法、無能、無膽量、亦無心:

1.無招可出: 仲有乜想像空間?難道出限購令?100%額外印花稅? 市場已完全睇穿林鄭冇招再出!

2.土地供應: 換班子換特首根本無助土地供應,唔通新特首會生地?

3.官商”合作”: 佢係邊個選出來? 難道是由廣大市民普選出來? 知唔知有幾多地產選委比票佢? 大家懂的…..

喺地產商夾住CY偉大治港之下,香港可以分享的”成功”故事,是某某食住個市炒樓炒到唔駛番工,而不是年青人辛勞創業成功建立品牌;”勵志”Headline故事係16歲抽到居屋前籌,揾到父母幫手比錢做”孝順”女,而不是仔女怎樣回饋父母;未來香港將會越來越多”成功”及”勵志”故事,炒樓千秋萬世,什麼科技初創簡直係垃圾不值一提。

總結林鄭上場之後冇任何即時動作 (就算有都好快被人睇死!),樓市立刻報復性上升兩成(年底前),延續CY成為另一個樓市功臣。建議現在趁低息一注獨贏,未來林鄭任期樓價保守上50%以上,預料到時佢又賴三賴四,好似CY甘不斷loop”供應黎緊啦”,see? 而家冇屋住嗰啲,去搵CY算賬,佢話我升Lv啦,我從來無叫您唔買樓噃,我只係叫您”小心謹慎”地買樓,傻仔,唔駛驚,林鄭完左任期供應都應該係”黎緊啦”,而家買起碼仲有五成水位,我係主席,放多幾十萬大6人落黎幾多供應都唔夠啦,understood??

歡迎熱烈討論,謝謝。

http://forum.hkej.com/node/142795

Advertisements