隔牆有耳:長毛明讚暗踩高佬賢


長毛噚日以「大嶼山機場航道關注組」代表身份,再次現身立法會公聽會。何建忠攝

被取消議員資格的社民連長毛梁國雄,噚日以「大嶼山機場航道關注組」代表身份,再次現身立法會公聽會,就政府建議於大嶼山北面設立新主要航道發表意見,會上長毛鬧政府更改航道,一定會對海洋生態帶來影響,亦會影響漁民謀生,批評政府係「大石砸死蟹」,認為政府推行建議時諮詢不足,根本係畀一啖蜜糖你食,跟住畀你食砒霜。
八方以為建制派未必認同長毛咁講,點知民建聯漁農界議員何俊賢會上發言,一樣講明會投反對票,又話好不滿政府未有回應漁民訴求,要求政府交代除設立新航道外,仲有冇其他的措施。長毛會後讚何俊賢會上表現「非常英勇」,不過長毛嘅讚明顯有骨,話對方冇講明係咪成個民建聯都投反對票,得佢何俊賢一個嘅話有乜用,政府淨係DQ民主派議員都4個啦,話何俊賢所謂反對有啲偽善。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170722/20097861

廣告