【廣州市中心同廣州南站爭好遠喎﹗】譚凱邦 Roy Tam

【廣州市中心同廣州南站爭好遠喎﹗】
>> SHARE 俾朋友 <<

電視不斷出廣告話48分鐘去到廣州,政府話為左快捷便利要一地兩檢。之但係高鐵的廣州南站位置,其實一早已判定高鐵快唔到。

高鐵廣州南站位處郊區(近番禺),距離天河區(現時直通車去到的廣州東站)達17公里,其距離約等同尖沙咀去大埔咁遠。如果你由廣州南站坐番地鐵去天河區,要轉綫,足足要49至50分鐘。

所以,坐。高。鐵。去。廣。州。未。必。快。左
用番唐唐名句:政府 #你呃人

再加上,由西九總站開去廣州南站的列車只有約1成是直達車,另外9成會停站,隨時要近70分鐘先去到廣州南站,加埋50分鐘搭地鐵去市中心,咁不如去紅磡搭直通車好過了。

不過都係果句啦,唔好assume好多人鐘意番大陸,可以快少少去到廣州對大部份香港人來說並不重要,以上提出的數據只是用作踢爆政府的騙局。依條高鐵都唔係為香港人而建,到時西九站變成周圍都係自由行的羅湖商業城,唸起都恐怖……

因為重要所以講多一次:
所謂經濟效益係站不住腳,因為48分鐘係去唔到廣州市中心
要可能近120分鐘先去天河區
所以,為經濟效益要有一地兩檢係錯晒,因為經濟效益被大幅高估…….

自己的PAGE自己推,明天中午,繼續有野爆,快d LIKE
https://www.facebook.com/Roy.Tam.Hoi.Pong/

#黃心穎你太年輕了
#70分鐘先至去到廣州郊區咋
#江華同劉江華都唔同啦
#廣州南距離廣州市區好遠架


Image may contain: 1 person

 

 

Advertisements