【譚凱邦:去上海杭州 要係深圳北停站調頭】#係西九做一地兩檢冇意義

【譚凱邦:去上海杭州 要係深圳北停站調頭】#係西九做一地兩檢冇意義
>>SHARE 俾朋友<<

大家睇下圖中各高鐵車站的位置,就會明白由深圳去廈門、杭州、上海方向的列車,係先向東駛經「杭福深客運專線」路線北上。

但係,呢條沿海高鐵線同深圳北站之間的交接,令到福田、香港出發的列車,必須於深圳北站調頭。而參考現時時間表,類似調頭的列車,每次都要停站16分鐘。

…等等
「16分鐘」,咪就政府話「一地兩檢」可以幫乘客慳嘅大約時間?但原來係唔係都要車上面呆等架?!

所以,去上海、杭州、廈門嘅長途車,其實可以係深圳北做大陸入境,不須西九一地兩檢!所謂「方便」,只係藉口!

(帶頭盔先:高鐵調頭,技術上可以幾分鐘,但睇番現時全個高鐵網,全部有調頭的站,一般都停15-20分鐘,咁要問政府為何香港開出的列車可以打破依個慣例……)

政府最卑鄙的地方,係大大聲講搭高鐵去上海方便,但又唔講去到深圳北站要呆等十幾分鐘……

結論:去上海、杭州、福州、夏門、寧波的沿海城市,在西九站或深圳北站做大陸入境,時間上並無大分別。#西九一地兩檢無需要

「一地兩檢」關注組 “Co-location" Concern Group

記得Like 譚凱邦 Roy Tam的Page ,繼續踢爆高鐵﹗
🛑【高鐵騙局(1) 9成車唔會48分鐘到廣州南】
goo.gl/aM3Jro
🚧【高鐵騙局(2) 廣州市中心同廣州南站爭好遠喎﹗】
goo.gl/Hkwp6W
🐟【高鐵騙局(3) 高鐵拆帳方式,香港做水魚】
goo.gl/YjKpmk
🐭【高鐵騙局(4) 搭高鐵去番禺動物園?】
goo.gl/szePxR


Image may contain: text

廣告