唯一嘅出口

香港獨媒》

唯一嘅出口

by 李綺玲 / Yesterday, 18:17

唯一嘅出口,就係移民走。

同一個地方,只要角色唔同,心情就會好唔同。例如街市雞檔,買雞嘅人、劏雞嘅人、等劏嘅雞,三者雖然同處一個時空,但三者心情就會好唔同。而喺香港呢個雞檔,共產黨、地產商就係買雞嘅人,賣港賊就係劏雞嘅人,而你,當然只會係等劏嘅雞啦。對於等劏嘅雞,有得走梗係走,走雞先致係唯一嘅生路;其他人同你講咩發展呀一帶一路呀強國勃起抓緊機遇呀通通都只可能係異端邪說﹗

香港後生仔女唔使旨意喺香港繼續生存落去,我咁講唔係因為我要配合中國共產黨清洗香港人嘅政策,而係你哋根本唔夠啲有勢力人士玩,正如等劏嘅雞永遠不敵劏雞同買雞嘅人一樣。壓喺香港後生仔女頭上有三座大山,座座都肥婆咁大份:中國共產黨、賣港賊、地產商。你問問自己,你有乜實力?你郁到邊個?

中國共產黨,叫佢發展生產、造福人類係難上加難,佢哋嘅本質就係一部權力機器,廿四小時日夜運作維持一個強大嘅權力旋渦,呢個旋渦只會冇目的冇意義咁不停自轉,喺受佢影響嘅範圍之內只可能係地獄。本來呢,佢企埋一邊轉飽佢係佢嘅事,不過世事唔會咁理想, 呢個旋渦會不斷擴大,以前就叫「輸出革命」,喺東南亞撞板之後,其實並冇收手,對象只係轉咗去鄰近嘅華人社會,例如台灣、香港、澳門,用民族主義繼續行騙。台灣以前有蔣介石,都叫頂得一下,而家已經完全畀中共蛀穿,連國民黨都講到明唔反共,淪陷只係時間問題。香港同澳門,唔使我多講啦,喺七十年代起已經用計舖排騙局,歐洲人都冇佢符,紛紛奉上殖民地。香港嘅結局最終只會同上海一樣,如果你接受到上海嘅生活,你可以繼續留喺香港嘅。

賣港賊,一大堆老屎窟,坐晒喺政商界中上層位置,個個月幾十萬收入,為咗保住個位,點會唔搖尾?點會唔舐鞋?五十幾歳嗰班嬰兒潮人士重有十年左右先退休,十年後香港賣剩啲咩?唔使睇《十年》你都估到啦下話。 而且佢哋可能已經培育咗第二梯隊,退休移民後又有另一班五十幾歳嘅新老屎窟上位,如果香港重有嘢賣嘅話,佢哋都會繼續賣;而你永遠都唔會上到佢哋啲中高層位置,直到死嗰刻都只會喺畀人賣嘅位置。如果你有信心上到佢哋啲位置,你咪留喺香港囉。

地產商,財雄勢大。你一係永遠住公屋,一係老竇剩落幾層樓或者幾個地舖畀你收租,同佢哋坐埋一條船,如果唔係你就一定畀佢哋生劏。你父母如果已經供滿層樓,你以為可以等收遺產唔使買新樓,但係等到嘅時候層樓已經舊,遲早畀地產商打手即係「乜生」嗰啲收樓公司收樓,人哋放火咖,你唔驚燒死?如果唔等,出去租樓,都係幫人供樓,唔想同人供,唯有自己供,最後都係焗買。呢個就解釋咗香港啲樓價無論炒到幾離地都好都一樣有人買嘅怪現象。你收入少冇首期?咪有人出鱔稿示範叫你父母按埋層已經供滿嘅樓貼落去幫你畀首期囉,銀行好樂意衝出嚟做呢啲生意。重買唔起?咪又出鱔稿話有父母幫仔女供埋層樓囉。再供唔起?咪有咁細起咁細囉。點都幫你上車嘅,所以新樓盤通常好快賣晒。

重有一樣你冇得鬥,就係印銀紙部機唔喺你屋企。各國政府都用印銀紙呢招搶劫平民財產,而中國政府印嘅銀紙,有唔少流入香港買物業對沖人民幣貶值嘅風險。由於好多靠傳統智慧嘅分析員都有意無意忽視呢點,所以都估錯市。只講基本因素而唔講貨幣供應,一心諗住樓市有周期升咗實會跌,根本解釋唔到物業價格有升冇跌嘅現象。所有價值都係相對嘅,貨幣本身都可以視為商品,只要不停印銀紙增加貨幣供應,無論物業嘅內在價值係幾多,只要以貨幣計價,物業嘅價格只會有升冇跌。傳統智慧又話,銀紙印得多,遲早會爆發貨幣危機。少年,你太年輕喇,你知唔知而家啲電腦發展得幾癲?全世界最快嗰部超級電腦就喺中國,你估匪徒喺搶劫之前冇做過沙盤推演?一早搵班精算師、工程師計好晒每年印幾多銀紙而唔爆煲嘅上限啦,重會重複舊馬克同金圓券嘅歷史咩?新時代新形勢:樓價永遠升、貨幣唔會爆,只有你嘅財產不斷縮水。六十年代一層唐樓七百呎都係幾萬蚊,而家差唔多大嘅單位要六七百萬以上,升咗一百倍有餘。好有理由相信,三十年後香港一個同類單位要賣過億。賣過億都係今日個價嘅十幾倍,如果升得急又升一百倍,應該要賣六七億。你夠佢哋玩咪留喺香港囉。

當然,我唔會點你去印度食蕉,要去,都去歐美澳紐呢啲白人主導嘅社會啦,喺呢啲社會,就算做二等公民,甚至做黑市居民,點都好過喺香港或中國做一等奴隸。講到呢度,一定有人跳出嚟話「歐美澳紐已經大把蝗蟲,你去到都係避無可避。」都黐線嘅,冇人叫你移民去華埠,少中國人甚至冇中國人嘅地方一定有。你要縮喺唐人街唔講英文邊個救到你?況且歐美澳紐假假地都係主權國,對中共嘅蠶食最終會奮起反抗。香港唔係主權國,一大班賣港賊坐喺政商界中上層,腿張開歡迎光臨,香港對中國,就好似畀人綁手綁腳任砌一樣,點打?歐美澳紐至少同中國係平起平坐,要打都重有得打。至於台灣,我就唔建議喇,應該好快會「和平統一」,同歸地獄,我唔睇好台灣有咩將來。

上面三伙勢力,你夠唔夠玩?一個你都郁唔到呀﹗何況人哋係三個串埋對付你?香港玩完就玩完,面對現實好冇?天下無不散之筵席。從今日起,咪理公益,只做啲利己嘅事;既唔使坐監,又對自己有益,何樂而不為?後生仔女,學一啲本事、儲一啲美金現鈔、準備好英國海外公民護照或其他國家護照,唔係點你,呢條先係生路,係實實際際唯一嘅出口。

https://www.inmediahk.net/node/1052202

廣告